2013. október 12., szombat

Díjazott iskolai és városi könyvtár: eredményes szolgáltatásfejlesztés közös erővel

2010-ben Vaasa (Finnország, 65 e lakos) könyvtára érdemelte ki a Finn Oktatási és Kulturális Minisztérium által adományozott 'Az év fejlődő könyvtára' díjat, hála annak az együttműködési rendszernek, amelyet a könyvtár és a város iskolai könyvtárai között alakítottak ki. A finn és svéd nyelvű programot -- melyet három, a közkönyvtár által foglalkoztatott pedagógiai szakember koordinál -- egyik alapelve: kivinni a közkönyvtár szolgáltatásait az épület fizikai környezetéből a felhasználókhoz.
A program két legalapvetőbb témáját a könyvtárhasználati ismeretek oktatása és az olvasásfejlesztés jelenti. Utóbbiban nemcsak a diákokra fókuszálnak: a szülők elérésével arra is törekszenek, hogy az olvasásra nevelés már kora kisgyermekkorban, a megfelelő szülői minták fejlesztésének segítségével elkezdődhessen.
Az iskolák és a közkönyvtárak közötti együttműködés elsősorban a város iskolai könyvtáraira fókuszál, s célja az iskolai könyvtárak és a közkönyvtár szolgáltatásainak közelítése, integrációja. A 2008-as -- a Finn Nemzeti Oktatási Tanács finanszírozott projekt során -- közös iskolai--közkönyvtári egységes katalogizálási és osztályozási rendszert hoztak létre, így hamarosan egyetlen olvasójegy is elegendővé vált a gyűjtemények használatához.
A projekt már most számos mérhető hozadékot mutat: a kölcsönzési statisztikák növekednek, a diákok megtanulták és -tanulják használni a könyvtárat mint az iskolai munka egyértelmű terét. 

Megjelent a KIT Hírlevélben, 2013. október 9-én
A kép forrása: ark-l-m.fi

Nincsenek megjegyzések: