2011. október 10., hétfő

Fiatalok és olvasás - a digitális korban

Átbogarásztam, lefordítottam egy izgalmas amerikai kutatás összefoglalóját a Teacher|Librarianről az egyik órámra, idemásolom (igaz, eredetileg egy másik, még tesztüzemben levő blogra készült).


A Teacher|Librarian egy új, a digitális kor olvasási jelenségeiről szóló tanulmány megjelenéséről számol be. A kutatás, amely 1045, 6 és 17 év közötti fiatal bevonásával 2010 tavaszán készült, a gyerekek és családtagjaik olvasáskultúráját vizsgálja.

IT kontra olvasás?
A megfigyelés szerint a gyerekek szabadidejük egyre kevesebb hányadát töltik olvasással, míg a web és a mobiltelefonok használatával töltött idő növekszik. A szülők megfigyelései szerint az elektronikus és digitális eszközök egyértelműen negatív hatást gyakorolnak mind az olvasási, mind a sportolási szokásokra, de a családi egységre is. Ugyanakkor fontos megállapítás az is, hogy az új technológiai eszközök mint az e-book olvasók, pozitív hatással vannak a fiatalok könyvek és olvasás iránti érdeklődésére. A 9 és 17 év közötti fiatalok több, mint felét érdeklik az e-könyvek, a megkérdezettek harmada pedig szívesen venné, ha hozzáférhetne egy e-könyv olvasóhoz.

Az olvasás értéke
A megkérdezett szülők és gyerekek is egyetértettek abban, hogy a legfőbb ok, amiért olvasnak az, hogy az olvasás tágítja a képzelőerőt, inspirál és új információkhoz juttat hozzá. Nyolcból tíz fiatal pedig azt állította, büszkeséggel tölti el őket, ha végigolvasnak egy könyvet.

Motivációk és ellenhatások
Arra, hogy a szülők miképpen motiválhatnák gyermekeiket az olvasásra, számos "stratégia" létezik. Egyesek gondoskodnak róla, hogy mindig legyenek érdekes könyvek a polcon, mások limitálják a fiatalok számítógép előtt tölthető idejét vagy igyekeznek olyan könyveket ajánlani, amelyek érdekelhetik a gyerekeket. Ugyanakkor nem törekednek már arra, hogy rákényszerítsék gyermekeiket a klasszikus szépirodalom olvasására. Tízből kilenc szülő véleménye szerint amíg a gyermek olvas, olvashasson szabadon, amit csak szeretne. Úgy tűnik, ezzel a véleménnyel a fiatalok is kibékülnek: szintén kilencven százalékos a fiatalok aránya, akik szabadon, maguk szeretik választani az elolvasandó könyveket, és nem mások utasítására döntenek egy-egy kötet mellett.


A teljes kutatási beszámoló elérhető itt (pdf), a rezümé pedig a Teacher|Librarian oldalán.

Nincsenek megjegyzések: